Страница на курса "Програмиране 101"
Зимен семестър, 2011г.

HomeLectionsProblemsScores

 

Новини

18. Февруари

Ако не сте дошли на нанасянето на оценките или преди това след 2-рата дата и много много искате да си я имате в книжката, елате във ФМИ в Понеделник (20. Февруари), между 13:00 и 13:30 - аз ще съм вътре на входа. Забележете, че НЯМА да имате възможност да се борите за по-висока оценка дори да не ви достигат 1 или 2 точки - това е само възможност да ви нанеса оценката в книжката. Иначе оценките ще са нанесени в протоколите на всички, освен хората, които нямат точки за 3.

8. Февруари, 2012

Няколко човека ме питаха дали ще могат да правят поправка на тест, който вече са правили - отговорът, както беше казано и в началото на курса, е не - тези "поправки" са само за хора, които не са могли да присъстват на официалните дати за първо и второ контролно. Въпреки че имаше един-два човека със сравнително основателни причини защо това да им бъде разрешено (на които казах да дойдат все пак и на следващата дата), реших, че ще е нечестно да позволя това на едни, а не на други, затова никой няма да има възможността да прави поправка на тест, който вече е правил.

6. Февруари, 2012

Вече всички тестове трябва да са проверени. Ако не се виждате в списъка с резултатите ми пишете! Освен ако някъде не съм загубил едната торба с тестове или котката ми не ги е изяла не би трябвало да има такива случаи де. На втората дата за изпит (след самия изпит, тоест на 16-ти около 12 часа), както и на датата за нанасяне на оценки (17-ти, между 18 и 19 часа), хората, на които не им достигат ЕДНА ИЛИ ДВЕ точки ще имат възможност да се борят за тях (ще им задам няколко въпросчета по материала).

1. Февруари, 2012

Някъде към половината работи са проверени (вкл. всички, които правиха първи и втори тест). До 2-3 дни ще проверя и останалите. Съжалявам, че става толкова бавно, но в момента самият аз имам сесия и проекти, които трябва да приключа преди да мога да отделя повече време за проверка. Моля НЕ МИ пишете ако не се виждате в списъка, просто работата ви не е проверена все още!

18. Януари, 2012

Здравейте! Не бях писал тук от известно време (нямаше някакви фрапантни новини). За сметка на това този пост ще бъде по-дълъг и информативен =)

Първо - за много години (ама не курса, поне не вие да го карате)!

Второ - днес беше последната лекция от курса =/ Ще ми е малко мъчно да не идвам вторник вечер във ФМИ, ех. Аз да говоря глупости, студентите да знаят къде живея... Good times!

Трето - ето и малко информация: Двете дати за изпита са 25. Януари, 2012г. (сряда) от 19:00 до 21:00 часа в зала 101 и 16. Февруари, 2012г. (четвъртък) от 10:00 до 12:00 часа в зала 101. На една от датите (по ваш избор) ще можете да правите големия тест, а на другата - някой (или двата) от малките ако не сте ги правили през семестъра. Забележете, че първата дата е от късен час (по молба на а) няколко човека, които работят и би им било неудобно да е през деня б) други хора, които споменаха, че и двете дати им се засичат с други изпити.

Третият тест ще бъде 50 въпроса, 6 от които задачи, останалите 44 ще са затворени (multiple choice). Както винаги, един въпрос носи 1 точка, грешен отговор не отнема точки. Ще имате време за работа 100 минути (както и при миналите тестове - по 2 минути на въпрос).

Нанасянето на оценките ще бъде на 17. Февруари, 2012г. (петък) от 18:00 до 19:00 в зала 101 (ако е свободна, иначе ще оставя бележка на вратата къде). Забележете, че тогава ще ви ги нанеса в книжките (ако дойдете или дадете книжката на някой вместо вас) и в протоколите (независимо дали сте там или не). Тъй като трябва да предам протоколите с оценките в края на сесията (а втората дата е в края на сесията) няма да има възможност това да стане по-късно. Първоначално мислих нанасянето да стане през уикенда, но за съжаление няма да имам възможност да направя това тогава - затова петък вечер (за улеснение на работещите и да имам малко повече време да проверя тестовете). На тази дата ще можете и съответно да си видите работите.
Ако имате достатъчно точки за 6-ца (или друга оценка, която си харесвате) и сте правили голямото контролно на първата дата, като алтернатива можете да дойдете на втората дата да ви нанеса оценката (към края на изпита, тоест към 12... аз ще гледам да съм там до 12 и нещо).

21. Декември, 2011

Всички тестове са проверени от вчера (само че не съм много сигурен, че всички резултати са качени в интернет). Така че ако не си виждате резултата ми пишете да го update-на :)
Освен това исках да ви пожелая едно страхотно изкарване на празниците със семейството и приятелите! Ще се видим 2012 в очакване на Края (ако не на света, то поне на курса).

7. Декември, 2011

Напомням, че следващата седмица на 13-ти Декември ще се проведе вторият тест от курса - отново 25 въпроса за 50 минути. Както миналия път ще бъдете разделени на две групи - този път първи са НЕЧЕТНИТЕ от 19:15 до 20:05, а втори са ЧЕТНИТЕ факултетни номера - от 20:10 до 21:00. Темите ще са от 6-та до 10-та включително.

1. Декември, 2011

Последните няколко дни какво е слънчево и хубаво времето навън! Това обикновено е признак, че вие трябва да седите и да учите заключени в някоя малка и тъмна стаичка... Затова със скръб на сърцето ви напомням, че след 2 седмици ще се проведе втория тест за курса (на 13. Декември). Той ще включва 6, 8, 9 и 10-та тема (последната ще е по-подробно разглеждане на предходните + малко нови неща)). Тоест основните теми ще са буферирано четене и писане в C/C++ и Java, C style четене и писане, системи за следене на бъгове, писане на коментари и документация, Javadoc. Тестът ще е със същия формат като предходния - 25 въпроса за 50 минути, 22 от въпросите затворени и 3 отворени.

30. Ноември, 2011

Последните две теми вече са качени на сайта, като ще се опитам да наваксам и със задачите (това обаче отнема време и ще е по-скоро следващата седмица). Също така съм фикс-нал датите до края на курса (забележете, че още няма твърди дати за изпита през сесията, така че тези още не са дадени). Също така забележете, че тестът си остава на 13-ти, както беше първоначално планирано (въпреки, че на лекцията споменах, че може да го преместя тъй като изпуснахме една лекция). Явно вече съм направил това, тъй като нямаше конфликт с темите.

19. Ноември, 2011

Вече всички контролни са проверени - ако не се намерите в списъка с резултатите, а сте правили контролното ми пишете (мейл или съобщение във Facebook) за да проверя какво се е случило. Резултатите на някои хора (около 1/3) може да са се повишили с 1 точка, тъй като реших да зачитам още един отговор за верен на един от въпросите.

18. Ноември, 2011

За да намаля явно възникналата паника ще пиша, че само 1/2 от контролните са проверени за сега, скоро (най-вероятно до утре) ще проверя и останалите. Просто не ми остана време поради лични ангажименти да го направя по-рано. За сега трябва да са проверени само хората, които правиха контролно в по-късната група. СПОКОЙНО, не са се загубили, скоро ще си знаете резултатите :)

17. Ноември, 2011

С известно закъснение: някой си беше забравил чисто нова риза в пликче след теста. Оставих я при охраната ако още не сте си я намерили.

08. Ноември, 2011

Следващата седмица (на 15. Ноември, вторник) ще се проведе първият тест за курса. Поради големия брой хора ще има две групи, като тестът за ЧЕТНИТЕ факултетни номера започва в 19:15 (моля бъдете малко по-рано там), а за НЕЧЕТНИТЕ започва в 20:10. Ще има 5 минути пауза между групите за да може да се настанят хората от втората група.

Тестът ще се състои от 25 въпроса, всеки носещ по 1 точка. Той ще е с продължителност 50 минути (по 2 минути на въпрос), като първите 22 въпроса ще са затворен тест (с 4 или 5 възможни отговора с по един верен) по целия материал взет до сега (от втора до шеста лекция, включително). Грешни отговори НЕ вземат точки, така че си попълвайте всичко :) Последните 3 въпроса са да напишете малка програмка (обикновено в рамките на няколко реда код). Можете да пишете на C, C++, Java, C#, Python и Pascal.

Ако НЕ СЕ явите на този тест, ще можете да го поправяте през сесията (на една от двете дати за изпит), при по-лоши условия (-5 точки).

29. Октомври, 2011

Тази седмица няма да има лекция, тъй като се пада 1-ви Ноември (което явно е официален празник и съответно е неучебен). Всички лекции са изместени с по една седмица (тоест тестът няма да бъде на 8-ми Ноември, както беше планирано, а ще е на 15-ти).
Другото интересно нещо тази седмица е, че в Петък ще има представяне на Facebook от двама от developer-ите там. Презентацията най-вероятно ще е на английски (или поне част от нея ще е на английски) и ще бъде от 17:00 (на 4.11.2011). Все още не е ясно в коя зала ще е, но най-вероятно ще е 325 (ако няма нещо друго по това време там?). Който счита, че би му било интересно да чуе за развитието на фирмата, технологиите, които се ползват там и евентуално възможности за стаж или работа, може да заповяда =)

19. Октомври, 2011

Нищо специално, просто показвам, че от време на време има новини :) Също така направих Facebook страница на курса като начин за комуникация -- мнения, задаване на въпроси и т.н. Не съм сигурен дали можете да пишете там, но би трябвало да можете да ми пращате съобщения. Който желае може да се join-не там (няма да има нищо повече, отколкото има тук, така че е по желание =)

05. Октомври, 2011

Здравейте на всички!
Тук ще бъдат обявявани всякакви новини за курса (някакви дати, часове, информация, а у). Днес се проведе първата лекция за тази година (беше предимно административна сбирка, с елементи на задачки към края :)) Курсът се мести във ВТОРНИК, от 19 в зала 101. Надявам се да бъде отразено следващите няколко дни на сайта на ФМИ, но все пак ако не е погледнете тук за further information. Тогава ще разписвам и молби за записване на курса (макар и шансовете да ви ги уважат не са много големи).

 Web design by Alexander 'espr1t' Georgiev, 2010